Kako poteka postopek pri laserskem zdravljenju sindroma ohlapne nožnice in SUI


S pogovorom in z ginekološkim pregledom ugotovimo statiko medeničnega dna, ugotavljamo sindrom ohlapne nožnice in grobo ocenimo stopnjo SUI. Če ni bistvenega zdrsa maternice ali nožnice, se bolnici lahko svetuje laserski poseg.

Posega ne moti vstavljen maternični vložek niti hormonska kontracepcija, hormonsko nadomestno zdravljenje ali predhodna sterilizacija, ne izvaja pa se med menstruacijo. Postopek poteka na ginekološkem stolu in traja okoli 10 minut.

Vhod v nožnico poškropimo z lokalnim anestetikom, tako da ves postopek poteka povsem brez bolečin. Zaradi varovanja oči pred lasersko svetlobo bolnica ves čas posega nosi zaščitna očala.

Ob začetku posega ginekolog v nožnico vstavi posebno prirejen ginekološki »kljun«. Vanj vstavi 360 º lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje celotno vaginalno steno. Nato ginekolog zamenja lasersko sondo, v kljun vstavi 90 º lasersko sondo z zlatim napršilom in v nekaj hodih s kratkimi laserskimi impulzi osvetljuje sprednjo vaginalno steno. Kljun nato izvleče in z ročnim nastavkom osvetljuje vhod v nožnico. Ta del postopka je posebno zahteven in ključen za izboljšanje kvalitete spolnih odnosov. S tem se poseg zaključi.
Prikaz zdravljenja z laserjem - video


Po posegu


Bolnica lahko takoj po posegu odide in se vrne k svojim vsakodnevnim opravkom. No žnica je po posegu minimalno občutljiva. Prozoren izcedek iz nožnice traja 2 do 3 dni. Spolne odnose in kopanje v stoječi vodi odsvetujemo 1 teden.

Kontrolni pregled


Po enem mesecu se bolnica vrne. S pogovorom in morebitnim ginekološkim pregledom ugotovimo učinek postopka. Večinoma zadošča en postopek, če je potrebno, pa ga lahko ponovimo še enkrat.

Uspehi zdravljenja sindroma ohlapne nožnice


95 % bolnic je zatrdilo, da občutijo najmanj zmerno zožanje nožnice in s tem večjo kvaliteto v spolnosti. V povprečju se je nožnica zožala za 17 %.

Uspehi zdravljenja SUI


Po 120 dneh je 94 % bolnic izjavilo, da se je SUI bistveno izboljšala, 68 % pa je navedlo, da so povsem suhe. Nobena ni navedla neželenih učinkov.