Kaj je sindrom ohlapne nožnice?


O sindromu ohlapne nožnice govorimo, ko ženska opazi, da občutek v intimnih predelih ni enak, da spolnost s partnerjem doživljata manj intenzivno ali da ima preprosto preširoko nožnico.

Vzroki za ohlapno nožnico

Sindrom ohlapne nožnice je posledica različnih vplivov na steno nožnice. Najpogostejši vzroki so prekomerno raztezanje nožnice ob porodu, prirojena slabost vezivnega tkiva in procesi staranja.

Možnosti zdravljenja


Dosedanje zdravljenje brez invazivnih postopkov ni dalo resnih rezultatov. Operativno se sindrom ohlapne nožnice zdravi s sprednjo in zadnjo vaginalno plastiko. Pooperativnih težav je precej, rezultat pa navadno bolnice ne navduši. Takega posega zdravstveno zavarovanje ne krije. Najnovejša in trenutno edina zares uspešna metoda zdravljenja sindroma ohlapne nožnice je uporaba laserja. Metoda se je do sedaj izkazala za varno, enostavno in zares učinkovito.

Kako deluje laser pri sindromu ohlapne nožnice


Uporabljamo Fotonin laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm. S fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in endopelvično fascijo, in povzroči preoblikovanje, prerazporeditev in ponovno rast kolagena, zato se na področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem (vhod v nožnico in nožnica po vsej dolžini), ta odebeli. Tako se preoblikuje tkivo okoli nožnice in se nožnično cev zoža.

Slikovni prikaz ohlapne nožnice pred in po zdravljenju z laserjemOhlapna nožnica

Pomlajena nožnica po zdravljenju


Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepleteta, zato našim bolnicam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde nudimo zdravljenje obeh.
Informacije o zdravljenju >>