Kaj je stresna urinska inkontinenca


Stresna urinska inkontinenca (SUI) je pogosta težava žensk. Kaže se z nehotenim uhajanjem urina pri hoji po stopnicah, kihanju, kašljanju, teku, spolnih odnosih, smehu ...

Vzroki SUI


Skupen imenovalec nehotenega uhajanja urina je oslabelost zapiralnega mehanizma sečnice, ki je posledica popuščanja tonusa mišice zapiralke in drugih mišic medeničnega dna, obporodnih poškodb, pomanjkanja ženskih spolnih hormonov in drugih degenerativnih sprememb vezivnega tkiva. Dodatno lahko poveča težave s SUI dolgotrajno povečan pritisk v trebuhu, ki se pojavlja pri kroničnem kašlju, debelosti ali dvigovanju težkih bremen.

Možnosti zdravljenja


Do sedaj smo SUI zdravili neinvazivno:
Invazivno oz. operativno:
Najnovejšo in zelo uspešno metodo zdravljenja SUI pa predstavlja uporaba laserske tehnologije. Uporabljamo jo pri blagi do zmerni SUI. Preliminarne klinične preiskave kažejo, da je metoda učinkovita, enostavna in predvsem varna.

Kako deluje laser pri zdravljenju SUI


Uporabljamo Fotonin laser Er:YAG z valovno dolžino svetlobe 2940 nm. Ta valovna dolžina s fototermalnim učinkom vpliva na kolagenska vlakna v tkivu, ki oblaga nožnico in sečnico ter endopelvično fascijo. V kolagenskem tkivu povzroči preoblikovanje kolagena, njegovo prerazporeditev in ponovno rast. Zato se v področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem – vhod v nožnico, izvodilo sečnice in endopelvična fascija v sprednji steni nožnice – odebeli kolagen. S tem se sečnici in njenemu zapiralnemu mehanizmu nudi čvrsta opora in s tem tudi zadrževanje vode.

Slikovni prikaz ohlapne nožnice pred in po zdravljenju z laserjemBlaga in zmerna SUI

Po laserskem zdravljenju


Zelo pogosto sta stresna urinska inkontinenca in sindrom ohlapne nožnice povezana in se lahko tudi prepleteta, zato našim bolnicam v enem posegu z zamenjavo laserske sonde nudimo zdravljenje obeh.
Informacije o zdravljenju >>